Home България България скърби. Човекът, без когото не можем, всички я обичаха. Преди малко...

България скърби. Човекът, без когото не можем, всички я обичаха. Преди малко с тежко сърце съобщиха, че е починала самата

Дългогодишната директорка на ЕГ „Иван Вазов” Мариана Димитрова угасна тази нощ след дълга битка с тежко заболяване. Жената, на която миналогодишният випуск присъди приза „Човекът, без когото не можем”, управляваше елитното учебно заведение в продължение на 25 години.

 

Настигната от коварната болест, помагаше от болницата на колегите. Преди 2 години Мариана Димитрова се върна в училище и просълзи с думите си ученици и колеги на откриването на учебната година. Събра сили да дойде на празника на испанския език и, разсмяна от скечовете на младежите, призна, че тийнейджърите са нейната истинска химиотерапия. Силите не й стигнаха да бъде с колегите и децата на този 15 септември, но не пропусна да им изпрати своето послание, започващо с думите: „Понякога, колкото и да си силен, обстоятелствата не ти позволяват да осъществиш мечтите си”.

Вестта за смъртта на Мариана Димитрова покоси екипа на учебното заведение тази сутрин. Тъй като най-близките й хора са в чужбина, към момента не е ясно кога ще бъде погребението.

Междувременно възпитаниците й вече заляха Фейсбук с постове и съболезнования. „Тази нощ си отиде една невероятна жена, дългогодишен директор на една от най-елитните гимназии в Пловдив, достойна пловдивчанка и най-вече човек с огромно Ч!
Безкрайно горда съм, че беше част от моя живот почти от началото му, и ми даде съвети, за които „безценни“ е твърде меко определение…
Не знам дали горе е по-добро място, но ти със сигурност ще го направиш такова!
Почивай в мир!”, написа Десислава Йорданова, предава „Марица“.

Екипът на Брадва.бг изказва съболезнования на всички, които енергията на Мариана е заразила през годините

Ето последното й обръщение към ученици, родители и колеги, което тя отправи задочно на 15 септември:

„Тази година ще отправя задочно своето послание, защото понякога, колкото и да сме силни, обстоятелствата не ни позволяват да осъществим мечтите си.

Скъпи ученици, всяка учебна година е важна, защото ни дава възможност да насърчим умовете и творчеството на децата на  България. Защото вие сте бъдещето на страната ни. Затова ви поздравявам с добре дошли и ви пожелавам здрава и ползотворна учебна година.  Пожелавам ви да уважавате своите учители, вземете от тях всичко, което могат да ви дадат. Черпете с пълни шепи от тяхната мъдрост, знания и опит. Бъдете любознателни и мечтайте! Това винаги ще ви тласка към развитие и ще ви води към нови хоризонти. Защото най-добрата магистрала към прогреса е именно образованието.

Вие, които за първи път ще прекрачите прага на училището си,  следвайте своя път, за да постигнете целите, които сте си поставили. Но не забравяйте – пътищата са много и човек е свободен да променя своя избор.

Скъпи зрелостници, днес е вашият последен първи учебен ден. Предстои ви нелека учебна година, но ще се справите с всички изпитания. И тъй като на празник се правят наричания, искам да го сторя. Бъдете свободни! Свободата е заразителна. Бъдете тревожно свободни, а не спокойно управлявани. Не вярвайте на тези, които ви кажат, че асансьорите не работят, защото 5 века сме били под турско робство. Това не е така – не работят заради самите нас. Не бъдете черногледи, макар че черногледството е на мода, а вярата в самите нас минава за отживелица. Не обръщайте внимание на удобните етикети, които искат да ви натрапят отстрани. Мислете сами!

Уважаеми колеги, древните народи – елини, китайци, перси, юдеи, са изписвали думата учител с главна буква неслучайно, защото учителите са тези, които са притежавали всичко – знание, мъдрост, опит. Вие, скъпи учители, тези, заради които всички са тук, това, което създавате, е трудно да се пипне.  Но дълго след като изчезнат и последните следи от пътищата, построени от римляните, остават идеите на Цицерон, на Сенека, на св. Августин. И те осветяват пътя на обществото напред. Желая ви здраве и сили, които ще са ви нужни, за да раздавате любов, знание, опит и вдъхновение.

А вас, родители, бих искала да уверя, че децата ви са в сигурни ръце. Че обичаме това, което правим. Че нашата мисъл и грижа е за вашите деца, нашите ученици. Бъдете наши съмишленици, които ни подкрепят и помагат в трудния път на възпитание и обучение.  Желая ви здраве и благоденствие. За всички – щастлива и ползотворна учебна година, която да запомните завинаги!“

Станете част от най добрата здравна група бабини илачи